Vergoeding van generalistische basis-ggz en gespecialiseerde ggz

De vergoeding van een groot aantal behandelingen in de geneeskundige ggz is ondergebracht in de basisverzekering van de Zorgverzekeringswet. U heeft hiervoor een verwijzing van de huisarts nodig. Zie voor de aan de verwijsbrief gestelde eisen onder het kopje verwijsbrief op deze site. 

Zowel behandeling binnen de generalistische basis GGZ als de specialistische GGZ worden vanuit de basisverzekering vergoed.

Psychotherapiepraktijk Kraan heeft contracten met alle zorgverzekeringen m.u.v. DSW voor zowel de generalistische basis- als de specialistische GGZ.  Dat wil zeggen dat ik de behandeling rechtstreeks declareer. of dat u een rekening krijgt die u vervolgens zelf kunt declareren. 

Op de behandeling is het algemeen wettelijk verplichte eigen risico van toepassing, dat in 2022 € 385 per kalenderjaar bedraagt. 

De generalistische basis- en de gespecialiseerde ggz

In de vrijgevestigde praktijk mogen de psychotherapeut, de klinisch (neuro)psycholoog en de psychiater in de gespecialiseerde ggz werken. Zij behandelen cliënten met zwaardere psychische klachten zoals angsten, post traumatische stress stoornis, depressies, verslavingsproblemen, fobieën en dwanghandelingen.

Veel psychotherapeuten en klinisch psychologen zijn tevens gezondheidszorgpsycholoog (gz-psycholoog).

De duur van gespecialiseerde behandelingen varieert sterk en is afhankelijk van de ernst van de klacht en de tijd dat de klachten al bestaan.

De generalistische basis-ggz is bedoeld voor mensen met lichtere klachten. Deze zorg is vaak kortdurend en klachtgericht.

Budgetplafonds

Hoewel ik met uitzondering van DSW met alle zorgverzekeraars contracten heb afgesloten, geldt er ook een budget plafond waar ik binnen moet blijven. Dit kan betekenen dat ik geen ruimte meer heb bij uw verzekeraar om u te kunnen behandelen. Dit geldt ook als u een restitutie verzekering heeft. 

Dit zal met u bij de aanmelding besproken worden.

Diagnoses die niet worden vergoed

Niet alle ggz-behandelingen worden vergoed. Zo komt de diagnose aanpassingsstoornis niet meer voor vergoeding in aanmerking, evenals identiteitsproblemen, werk- en relatieproblemen. .

Behandelingen die niet onder de verzekerde zorg vallen, moeten door de behandelaar via een zogenoemd overig product (ovp) in rekening worden gebracht bij de cliënt. De NZA hanteert een ovp-tarief van 117 euro per consult. Daarbij wordt uitgegaan van een duur van 60 minuten per consult, inclusief indirecte tijd van 15 min.  Er geldt geen eigen risico.

Jeugd-ggz

Per 1 januari 2015 is de vergoeding van zorg voor kinderen en jeugdigen tot 18 jaar ondergebracht bij de gemeentes. Psychotherapiepraktijk Kraan heeft op dit moment geen contract met de gemeente Amsterdam en de zorg voor jeugd tot 18 jaar wordt in mijn praktijk dan ook niet vergoed. Ik hanteer een tarief van 117 euro per consult, waarbij wordt uitgegaan van 45 min directe behandeltijd face tot face en 15 min indirecte tijd voor verslaglegging. Er geldt geen eigen risico.

Het zorgprestatiemodel per 1 januari 2022

Per 2022 is het zogenaamde Zorgprestatiemodel in de GGZ ingevoerd ter vervanging van het oude DBC stelsel.  

Folder voor patiënten over het zorgprestatiemodel
Het programma zorgprestatiemodel heeft een folder voor patienten ontwikkeld over de veranderingen die de nieuwe bekostiging voor patiënten met zich meebrengt. Deze is te vinden op de website van de LVVP.

Hoe werkt het zorgprestatiemodel?
Het fundament van het zorgprestatiemodel bestaat uit prestaties. Deze prestaties zijn herkenbaar voor iedereen en ze weerspiegelen de daadwerkelijk geleverde zorg.
De tarieven sluiten aan op wie de behandeling uitvoert en de plek waar de behandeling plaatsvindt.

Wat ziet u op de rekening?
U kunt op de rekening van de behandelaar en op het overzicht van de zorgverzekeraar precies zien wanneer en door wie u behandeld bent en voor hoelang. De rekening bevat herkenbare informatie die u gemakkelijk kunt controleren. Op de rekening staat vanaf 1 januari 2022 ook de zorgvraagtypering.

Uw zorgverzekeraar krijgt rekeningen van uw behandelaar op basis van zorgprestaties en gaat dus zorgprestaties vergoeden. U kunt deze zorgprestaties terugvinden in de digitale omgeving van uw zorgverzekeraar. Als uw eigen risico moet worden aangesproken, gebeurt dit ook op basis van zorgprestaties.

Welke prestaties kunnen er op de rekening staan?
Op de rekening staan zorgprestaties. In de vrijgevestigde setting zijn vier verschillende zorgprestaties mogelijk:

  • consult diagnostiek: bij diagnostiek onderzoekt uw behandelaar wat er met u aan de hand is, welke problematiek er bij u speelt;

  • consult behandeling: bij behandeling gaat u met uw behandelaar in gesprek met als doel uw problematiek hanteerbaar te maken;

  • intercollegiaal overleg: als uw behandelaar het voor uw behandeling noodzakelijk vindt om te overleggen met een collega;

  • reistijd: als de behandelaar naar u toe moet komen;

  • groepsconsulten: als u groepstherapie doet.

De tarieven zijn landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Wat is zorgvraagtypering? 

De zorgvraagtypering is een indeling van groepen patiënten aan de hand van de hoeveelheid en de ernst van hun klachten en problemen.

De zorgvraagtypering wordt bepaald aan de hand een vragenlijst genaamd HoNOS+. Deze vragenlijst wordt door de behandelaar zelf ingevuld aan de hand van de klachten en problemen van de patiënt.

Op basis van de antwoorden op de HONOS+ bepaalt de behandelaar welk zorgvraagtype het beste bij uw klachten en problemen past.

De zorgvraagtypering is niet hetzelfde als het behandelplan waarin de diagnose, behandelmethode en behandeldoelen die met u zijn afgesproken staan beschreven.

Tarieven GGZ per 2022 

Vanaf 2022 wordt de zorg die u krijgt per consult berekend. De prijs van het consult hangt af van:

  • het beroep van uw behandelaar: een gz-psycholoog is bijvoorbeeld goedkoper dan een klinisch neuropsycholoog

  • het soort consult: een diagnostiekconsult is duurder dan een behandelconsult

  • de duur van het consult: hoe langer het consult duurt, hoe meer het kost

  • de plek waar het consult plaatsvindt: een consult een vrijgevestigde praktijk is goedkoper (dan bijvoorbeeld een hooggespecialiseerde instelling)

In de tarievenzoeker van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt u alle maximumtarieven. Het kan zijn dat de tarieven op uw factuur lager zijn. Dit kan zijn omdat de tarieven voor vrijgevestige praktijken lager zijn dan die van GGZ instellingen door lagere overhead.

No show

Sessies waarop u niet verschijnt en waarvoor u niet op tijd heeft afgezegd (korter dan 24 uur voor de afspraak) moet u zelf betalen. De zorgverzekeraar vergoedt geen 'no show'. Er zal in dat geval 50 euro in rekening worden gebracht.