Algemene werkwijze en visie

Mijn leidraad is het samen met de ander- groot of klein- gaan begrijpen wat de betekenis en oorzaak is van klachten en in welke context ze zijn ontstaan of voortbestaan. Dit vormt het fundament voor een behandeling op maat, waarbij ik samen met u zal kijken wat er nodig is om u of uw kind zo goed mogelijk te helpen.  

Intakegesprek

Tijdens het eerste intake gesprek zal ik met u samen een beeld proberen te vormen van wat er speelt en hoe ik u zou kunnen helpen. Het is het ook een kennismaking om te zien of u het gevoel heeft dat u bij mij op de goede plek bent. En vice versa.

Behandelplan

Afhankelijk van uw klacht en de diagnose, stel ik een behandelplan met u op, waarin de diagnose, de behandeldoelen en de behandelmethode staan omschreven. Als u hiermee akkoord bent, start de behandeling. De behandeling wordt regelmatig met u geëvalueerd en zo nodig wordt het behandelplan bijgesteld.

Gebruik van  ROM-vragenlijsten

Ik ben wettelijk verplicht de behandeling te monitoren met behulp van een zogeheten ROM meting. Dat wil zeggen dat u gevraagd wordt om aan het begin en aan het einde van de behandeling vragenlijsten in te vullen via een beveiligd digitaal systeem.Zie informatie over de ROM portal op de website van de LVVP: www.lvvp.info

Informeren van de verwijzer

De verwijzer- veelal de huisarts-ontvangt bericht over het verloop van de behandeling, in elk geval aan het einde daarvan. Tenzij u aangeeft hiertegen bezwaar te hebben.

Verwijzing

Er is een verwijsbrief van uw huisarts nodig, als u in aanmerking wil komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Dat geldt zowel voor de basis GGZ als de Specialistische GGZ. Zie ook de kopjes Vergoedingen/kosten en onder Verwijzingen voor verdere informatie hierover..

Psychotherapie 

Psychotherapie is een behandelmethode die wordt toegepast bij psychische klachten die u in uw normale manier van functioneren beperken. Gesprekken met een psychotherapeut kunnen helpen bewust te worden van gevoelens, gedachten, behoeftes en verlangens. Door hierbij stil te staan kan er inzicht ontstaan in (de betekenis van) klachten, pijnlijke gebeurtenissen verwerkt worden of kunt u erachter komen hoe je situaties anders aan kunt pakken. Het doel van de gesprekken is dat de klachten verminderen en er weer beweging komt in gestagneerde ontwikkeling. 

Lees meer over psychotherapie en behandeling op de website van de LVVP en in de folder voor cliënten: https://lvvp.info/voor-clienten/folder-voor-clienten

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, en is een effectief bewezen behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. 
EMDR is in 1989 door Francine Shapiro ontwikkeld om traumatische gebeurtenissen te verwerken. Inmiddels is er steeds meer wetenschappelijke ondersteuning dat EMDR ook goed ingezet kan worden bij andere problemen en klachten, zoals bijvoorbeeld angststoornissen, de gevolgen van meervoudige traumatisering en chronische pijn. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld kan EMDR als onderdeel van een behandeling worden toegepast.

Zie voor meer informatie, brochures en video materiaal over deze behandeling de website www.emdr.nl

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve therapie gaat vooral uit van de invloed van het denken op het gevoelsleven en het doen. Wie belangrijke zaken en gebeurtenissen in zijn leven gewoonlijk vanuit een negatief standpunt beziet, wordt makkelijker angstig, somber of geïrriteerd, met alle negatieve gedragingen tot gevolg. In cognitieve therapie onderzoeken therapeut en cliënt of die negatieve wijze van denken wel helemaal klopt. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met elkaar. De nadruk ligt op het wijzigen van de manier van denken die de mensen met een emotioneel probleem hanteren. Wanneer inderdaad blijkt dat de cliënt geneigd is om negatief over allerlei zaken te oordelen, zoeken zij samen uit welke geschiktere manier van denken passend is. Depressieve mensen bekijken bijvoorbeeld of zij inderdaad mislukt zijn in hetleven en of andere personen hen werkelijk niet mogen of minachten. Bij het uitwerken van meer realistische standpunten en gedachten maakt de therapeut gebruik van specifieke cognitieve oefeningen en huiswerkopdrachten.

In gedragstherapie staat het gedrag meer centraal. Hoe iemand handelt bepaalt namelijk in belangrijke mate hoe iemand zich voelt. Wie geneigd is om uit angst bepaalde zaken uit de weg te gaan, zal de angst vaak eerder versterken dan verminderen. Wie niet goed weet hoe hij zijn mening het beste naar voren kan brengen, zal eerder onzeker of juist geïrriteerd worden Wie niet heeft geleerd hoe hij zich moet beheersen, zal gemakkelijker het slachtoffer worden van zijn eigen impulsiviteit. Cognitieve gedragstherapie kan dus zowel de manier van denken en interpreteren van de cliënt beïnvloeden, als diens manier van doen en laten. Soms ligt de nadruk meer op denken, soms meer op doen en laten. In andere gevallen werkt men gelijktijdig met beide aspecten.  Zie voor meer informatie: www.vgct.nl